Sıcaklık-Süre Takvimi
Sucuk (Vakumlu) 2-4 °C’de 4-6 ay
Sucuk Küvet (Açık) 2-4 °C’de 4-6 ay
Sosis (Vakumlu) 2-4 °C’de 2,5 ay
Sosis Küvet (Açık) 2-4 °C’de 2 ay
Salam 2-4 °C’de 4 ay
Pastırma ve Jambon 2-4 °C’de 2 ay
Dondurulmuş Mamuller 2-4 °C’de 1 hafta
Dondurulmuş Mamuller -12 °C’de 3 ay
Dondurulmuş Mamuller -18 °C’de 6 ay - 1 yıl saklanabilmektedir.
Havasız, fazla nemli ve bol ışıklı ortamlar özellikle açık sucukların küflenip bozulmalarına neden olur. Ayrıca bu ürünler peynir, zeytin, turşu, meze gibi küfe neden olan gıdalarla yan yana bulundurulmamalıdır.
Ürünlerin Satın Alınması, Saklanması ve Tüketilmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör, mikroorganizma olarak adlandırdığımız ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan canlı varlıklardır. Gıdalar için uygun saklama koşulları sağlanmadığında, mikroorganizmalar gıdalarımızın görünür şekilde bozulmalarına neden olabilirler (kokuşma, renk değiştirme vb).
• Et ve et ürünlerinin saklama ve tüketiminde aşağıdaki bazı noktalara dikkat ederek, hijyenik koşullarda hazırlanmış ürünleri tercih ederek hem ürünü hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.
• Aldığınız ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakın.
Son kullanma tarihi geçmiş olan ürünleri satın almayın ve tüketmeyin.
• Delik veya açılmış ambalajlardaki ürünleri satın almayın.
• Eti ve et ürünlerini buzdolabında (0-4 °C’de) muhafaza edin; buzdolabı dışında (daha yüksek sıcaklıklarda) uzun süre bekletmeyin.
• Et ürünlerinin raf ömürleri; ortam sıcaklığı 5 °C’nin üzerine çıktığında 1/4, 10 °C’nin üzerine çıktığında 1/3 oranında azalacaktır.
Sucuk Küvet (Açık) 2-4 °C’de 4-6 ay
Sosis (Vakumlu) 2-4 °C’de 2,5 ay
Sosis Küvet (Açık) 2-4 °C’de 2 ay
Salam 2-4 °C’de 4 ay
Pastırma ve Jambon 2-4 °C’de 2 ay
Dondurulmuş Mamuller 2-4 °C’de 1 hafta
Dondurulmuş Mamuller -12 °C’de 3 ay
Dondurulmuş Mamuller -18 °C’de 6 ay - 1 yıl saklanabilmektedir.
Havasız, fazla nemli ve bol ışıklı ortamlar özellikle açık sucukların küflenip bozulmalarına neden olur. Ayrıca bu ürünler peynir, zeytin, turşu, meze gibi küfe neden olan gıdalarla yan yana bulundurulmamalıdır.
Ürünlerin Satın Alınması, Saklanması ve Tüketilmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör, mikroorganizma olarak adlandırdığımız ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan canlı varlıklardır. Gıdalar için uygun saklama koşulları sağlanmadığında, mikroorganizmalar gıdalarımızın görünür şekilde bozulmalarına neden olabilirler (kokuşma, renk değiştirme vb).
• Et ve et ürünlerinin saklama ve tüketiminde aşağıdaki bazı noktalara dikkat ederek, hijyenik koşullarda hazırlanmış ürünleri tercih ederek hem ürünü hem de sağlığınızı korumuş olursunuz.
• Aldığınız ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakın.
Son kullanma tarihi geçmiş olan ürünleri satın almayın ve tüketmeyin.
• Delik veya açılmış ambalajlardaki ürünleri satın almayın.
• Eti ve et ürünlerini buzdolabında (0-4 °C’de) muhafaza edin; buzdolabı dışında (daha yüksek sıcaklıklarda) uzun süre bekletmeyin.
• Et ürünlerinin raf ömürleri; ortam sıcaklığı 5 °C’nin üzerine çıktığında 1/4, 10 °C’nin üzerine çıktığında 1/3 oranında azalacaktır.